Szöveges mező

.

Horror

2011. június 23.

Reggelre horror lett a kacsaólban.A nyolc pelyhes kacsát levadászta valami ragadozó.Még elképzelni is szörnyű,mit élhetett át az öt tojó a gácsér a vadliba. Akik annyira védték a kiskacsákat nappal. De az éjszaka lebénítja a baromfiakat,a sötétben lopakodót nem tudják megállítani.

Kacsa mama kétségbe esve hívogatta gyerekeit,de azok nem mozdultak.

Ha menyét volt,nincs mit tenni,védett állat.

A tennivaló csak annyi hogy biztonságosabban zárni,megerősíteni az elrágott ajtó sarkát,minden rést átvizsgálni. Nem csak náluk,a csibéknél,pulykánál is.

Legkisebb ragadozó emlősünk. Írország kivételével Európaszerte előfordul. Sokféle élőhelyen megtalálható, főként az erdős területeket kedveli. Gyakran a városokba is beköltözik.

Ellenségei a nagyobb baglyok, róka, vad- és házi macska illetve az ember. Gyakran fertőzött parazita fonálférgekkel. Populációinak nagysága a préda mennyiségétől függően váltakozik.

TULAJDONSÁGAI:

Háta vörösesbarna, hasa fehér. Hasi részén sötétebb pöttyök, foltok is lehetnek. Évente kétszer vedlik. Lába rövid, nyaka hosszú, feje kicsi. Átlagosan 6 cm hosszú farka egyszínű. A hímek testhossza farok nélkül 20 cm, a nőstényeké 25 cm. A hímek testtömege körülbelül 115 g, a nőstényeké csak 59 g. Nem alszik téli álmot. Jól úszik és mászik. Territóriumát anális mirigyének váladékával jelöli meg. Sziszegő, kaffogó néha sikító hangot ad.

SZAPORODÁSA:

Szaporodási időszaka márciustól augusztusig tart. Évente két alkalommal 6 hét vemhesség után 3-8 kölyköt ellik. A kicsinyeket az anya tanítja. Az elválasztásra a kölykök életének 4-5. hetében kerül sor. Az első alom tagjai gyakran az első évben már szaporodnak. Szaporodáskor vackát száraz fővel, mohával béleli.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Éjszaka vadászik zsákmányára, amely lehet üregi nyúl, patkány, rágcsáló, madár vagy akár nálánál nagyobb egyéb állat is. Áldozatát mindig a tarkójánál harapja meg. Néha halat, cickányt, ritkábban dögöket is eszik.

Szerző: tiszato-biovendeghaz | 2011. június 23.
Diavetítő
Szöveges mező

Ide szövegelj...

Szöveges mező

.