Szöveges mező

.

Ha valaki úgy dönt, hogy kertészkedésbe fog, gyorsan felejtse el a jelenkor irányát, és tudatosan építse és tervezze meg a saját természetes kertjét. Nem kell hozzá nagy tudomány, elég, ha kimegy a természetbe, sétát tesz egy erdőben. És, ha már sétál, figyelmesen szemlélődjön.

Kis idő múlva, megállapítja, hogy az erdőben minden mindennel összefügg. Még vele is.

 A lába alatt halkan neszez az avar, madárdaltól hangos a környék, a fák üde lombja közt egészséges tiszta levegő járja át az ember tüdejét.

images33

Az avarban ott mozognak a kis élőlények, munkálkodnak, jönnek mennek dolguk után. Az aljnövényzeten pillangók csapkodnak, bogarak rajai duruzsolnak.

2_029apavaszem

Ha szerencséje van vadszederre bukkan, vagy más vadnövény gyümölcsére, amely ragyogón, egészségesen kínálgatja magát az arra tévedőknek.

Ez a háborítatlan és romlatlan természet, amely képes bennünket megtanítani arra, hogy kövessük újra az ő útmutatásait, ha egészségesen, boldogan akarunk élni. Az erdőn, mezőn megfigyelt gazdag növénytársulás egymást segítve, védve, kölcsönhatásban él. Ezek a növények olyan szoros együttlétet alakítottak ki, hogyha kívülről drasztikusan beavatkozunk, felcseréljük a társulást, jót ne várjunk az eredménytől. Ezért soha ne törekedjünk kényünk kedvünkre ráerőltetni a természetre saját akaratunkat.

A növényvilágot mi emberek három fő részre csoportosítjuk: kultur, gyógy és vadnövényekre.

Ez az ép ésszel fel nem fogható hatalmas kincses tárház a bolygó életbiztosítéka a számunkra.

A fajok kipusztítása sajnos módszeresen folyik napjainkban, egyetlen egy cél mentén, a profit és a hatalom megszerzése érdekében.

Figyeljük tovább a háborítatlan természetet. Látunk e, olyan területet ahol monokultúra van, csupán egy növényfaj egy területen? Bizony sehol. Látunk-e csupasz, kopár területet? Sehol nem látunk. Az aljnövényzet nagyon gyorsan befoldja a csupasz területeket, mint ha sebet kötözne be az orvos. És itt van a lényeg.

19144739_d72bb46650d8187029a016af3252a303_l mushrooms-189014_640images (1)

A takaró növény életet ad a földnek, mikroklímát biztosít. tartja a meleget, vagy éppen véd az égető napsugártól. Visszatartja a nedvességet, elbujtatja a hajnali párát. Egységben élnek a növények az állatvilággal is. Mondhatnám szimbiózisban, Egyik se tud élni a másik nélkül zavartalanul. A kicsi bogarak, lepkék méhek porozzák a virágokat. A madarak szerte hordják a magokat, tehermentesítik a növényzetet az élősködőktől. A nagyobb állatok szelektálnak, ennek eredményeként nem szaporodik túl a sok rágcsáló. Salakanyagot termelnek, elpusztulnak, a természet körforgásába kerülve táplálják a növényzetet

.Roodborstjepinty_filteredházi egér007b2_034a

Nincs növényvédő szerre se műtrágyára se gyomirtóra szüksége az ősi természetnek mérgekre a fajok fennmaradásához. Adva van a kérdés, mi miért mérgezzük le a környezetünket, a kertjeinket?

Felejtsük el a mérgezést és figyeljük meg, mit tehetnénk az idén másként, hogy a kertünk az egész családnak pihenőhelye, egészséges éléskamrája, a boldogság szigete legyen.

Tanuljuk meg melyik növény szomszédságában érzi magát jól egy bizonyos növény. Melyek azok a növények, amelyek megvédik a betegségektől, kártevőitől? Ezeket egyszerűen nevezzük vegyes növénykultúráknak. Ingyenes és biztonságos növényvédelem.

Áthozva a Blogomból:http://biosagok.cafeblog.hu/2015/03/01/a-termeszet-maga-a-tanito-mester/

Szerző: tiszato-biovendeghaz | 2015. március 19.
Diavetítő
Szöveges mező

Ide szövegelj...

Szöveges mező

.