Szöveges mező

.

Havazás

2013. január 14.
Nem kapkodom el annyi szent ezt a blogírást, ki is foglalkozik ilyentájt a kerttel, amit csak a meleg szobából szemlélünk. 
A hó befedte a tájat, váltva esik a hó közé az ónos eső. Nem baj, a természet vágyik a csapadékra, a tavalyi nagy szárazság után.
A madarak és a vadonélő állatok vannak csak bajban, ők segítségre szorulnak. De nem csak ők, a háziállatok is, ezért ilyen cudar napokon a kifutóról nem engedem ki az udvarra a hangosan perlekedő, szabad életért könyörgő lúdjaimat, hápi kacsáimat.

 

 
 A tojó tyúkok is benn gubbasztanak a vastag szalma almon, vigyázok rájuk, megéri, most olvastam, hogy elképesztő tojás árdrágulás jön. A gyümölcsfák törzsét bemeszeltük, a fiatalokét meg le is kötöztük, erre én a szellős, takarmányos zsákokat használom, amik fehér műanyagok, mégis átengedik a levegőt. Nem csak a rágcsálók ellen védekezek így, hanem a szeszélyes időjárástól is, mivel egyik napról a másikra robban be a hidegre a meleg. Ilyenkor csak fél oldalon beindul a nedvkeringés a törzsben, ami miatt szétnyílik az, olyan súlyosan is, hogy a fa elpusztulhat.
Elmélkedjünk idebenn a meleg szobában és várjuk a tavaszt, ami már nem is tavasz lassan, hanem nyár, mint tavaly, mikor az idő előtt virágba borult barackfáról a fagy az összes termést lesöpörte, mert a hirtelen jött meleg összezavarta. Egy kedves kajszim nem tudta túl se élni, ezért a tavaly nyáron kolbásztökök csüngtek kiszáradt koronaágain.Ebből itt egy szép példány,csodálatos:
Az idei évre is nagy hőséget jósolnak, ezzel együtt számíthatunk a természet rombolására is újra, jégesőkre, szélviharra.
Elegem van már belőle, a természet,  gondozóját padlóra teszi a szeszélyes időjárásával. Gondos, kemény munkája a szeme előtt válik semmivé sok esetben. De ahogy megújul a természet, úgy kezdi újból és újból a földművelő is a munkát. Fát ültet, virágot. Lassan már átgondoltan, nem reklám anyagból merítve tudását, ráébredve, hogy figyelje a környezetét, ne alakítson ki olyan növénykultúrát, ami nem tolerálja az ő földjét, éghajlatát. A változások, ha akarjuk, ha nem jönnek maguktól, a növényzet szelektálja önmagát, az erős túlél, a gyenge meghal. Eleinte minden erővel pótoljuk a vizet, takarjuk a tűző naptól, védjük a növényeinket. A víz nem mindig elég, és egyre kevesebb lesz ez a drága kincs.
Nem könnyű a természetet egy tisztító kúra alá vetni, hisz annyira le van már terhelve méreganyaggal, kemikáliákkal, hogy a mi nemzedékünk már nem is lesz képes rá. Lassan mi is műanyagot és mérget eszünk.
Berobban a televízióban a reklám, „igyon napi két liter folyadékot „de milyet ?A széndioxidos savat termel, a túl sok ásványt tartalmazó betegít, a csapvíz fertőzött stb. Legjobb, ha felforraljuk. A legtisztább folyadék, a legjobb hasznosuló ásványi anyag a gyümölcseinkben, zöldségeinkben van. Kérem, egyék, igyák, de csak a biogazdálkodásban termesztettet.
Nem baj, ha nem szép, nem óriási, mint a mesterségesen termelt, egészséges ez a fontos.


 

Szerző: tiszato-biovendeghaz | 2013. január 14.
Diavetítő
Szöveges mező

Ide szövegelj...

Szöveges mező

.