Szöveges mező

.

Kezdődik az év

2012. március 6.

Itt a március ideje koncentrálni a feladatokra. A hétvégén már elkezdtük az előkert átgereblyézését, fontos volt a gyepszőnyeg miatt. No meg az évelők mielőtt kibújnak a földből,hogy ne sérüljenek.

Elvetettem egy pár cserépbe a szedett magokból is. Csak kíváncsiságból is csirázni kezd-e?

Már két napja csak a vetőmag fajtákat kutatom.. Keresem a rezisztens fajtákat. Még egy év,hogy szembesüljek a sikertelenséggel,nem kell. Két éve nem tudtam paradicsomlét eltenni a vész miatt,ami megmaradt azt meg a hörcsög ette meg.

Az hogy szélsőséges az időjárás tudjuk,nekünk kell felkészülni rá. A paradicsomnál a stratégiám, hogy felfelé viszem,csak lugas paradicsomom lesz. Talán a lugas F1, sok érv szól mellette. Szellősen, lazán ültetve a betegségek miatt magasan,hogy hörcsög komám ne érje el.

Tudom komolyan kell venni a megelőző permetezést,ami megengedett réztartalmút is.

Rengeteg műanyag flakont gyűjtöttem a kártevők csapdájának,lehet úgy fognak kinézni a gyümölcsfáim mintha műanyagüvegeket teremnének,de korán kirakom őket. A méhek okosak ők a virágsziromra hajtanak,de a darázs,légy,moly csapdába esik.

Igaz volt télen kemény mínusz,de sok kártevő túlélte ezt is. Fontos,hogy a darázsfészkeket most távolítsuk el,később már lehetetlen lesz megközelíteni.

Sürgősen be kell fejezni a fák metszését,a szőlő lugasét is .

Szeretem a kertészkedést,egész évben munkát ad igaz,de bőven van öröm benne,sikerélmény,aggódás,várakozás,tervezés.

Mikor hallgatom a jövő ígéreteit a falvakkal kapcsolatban,hogy önellátásra törekedjünk,mégis aggaszt a jövő. Aki jelenben is foglalkozik ezzel,az tudja,hogy lutri az egész,időjárás és pénzfüggő.

A leggondosabb kiskertészt is földre tesz egy jégeső,vagy aszály,a növényeit a sok betegség. Az állattartáshoz erős, biztonságos épület kell,a ragadozó k miatt/patkány,menyét,róka stb/  

Vetőmagban, tenyészállatban,jó minősség kell. A mai méregdrága takarmányárak mellett nehéz falun megvalósítani az álmokat. Hogy ez kialakuljon, keményen dolgozni kell más területen, hogy finanszírozni lehessen a háztáji hobbyt.

Minden évben készítek számadást, milyen évet zártam gazdaságossági mutatók szerint.

Nem vagyok büszke rá,a családom szerint az elköltött takarmány árból három disznót vehettem volna .Én mégis meggyőző érveket tudok mondani,például azt,hogy egészséges,hogy nincs benne állományfokozó,hormon,antibiotikum,friss,hazai,saját.

A gyümölcs a zöldség frissen,fagyasztva ,befőzve is egészséges.

Szóval megéri az egész évi fáradozást.

Ezzel a hittel indulok az új idénymunkáknak is.

 

Szerző: tiszato-biovendeghaz | 2012. március 6.
Diavetítő
Szöveges mező

Ide szövegelj...

Szöveges mező

.